At Google og Facebook samler og bruker informasjon om oss brukere er ikke nytt. Det har blitt så allmennkunnskap at reaksjonen har blitt: “hva så?” Vi får mer tilpasset reklame og tilbud, er ikke det en bra ting? Og om alle er med på det, så kan det vel ikke skade den enkelte, kan det? Selv er jeg positiv til tilpassete anbefalinger fra Amazon, at Google søket mitt er snevret inn på det jeg faktisk leter etter og musikkanbefalinger på Spotify. Det jeg ikke er positiv er at selskaper jeg ikke kjenner til har tilgang på data jeg ikke vet finnes, for å prøve å påvirke meg når jeg minst venter det.

 

Jeg så en flott presentasjon på Ted, av et Firefox tillegg som følger med på hvem som sporer deg. Se den på: TedTalk

Tilegget heter: Collusion og kan lastes ned på: http://www.mozilla.org/en-US/collusion/

Hva kan man gjøre? To ting:

1. be nettsider om ikke å spore deg. (Se her for hvordan gjøre dette i Firefox http://support.mozilla.org/en-US/kb/how-do-i-turn-do-not-track-feature)

2. bruke et program som stanser mye av sporingen. For eksempel:

Dog advares det med at du nok får mindre tilpasset reklame fremover om du bruker disse tjenestene…

Jeg laget min egen film, av hvordan det så ut da jeg besøkte følgende sider:

  • Storm.no
  • Aftenposten.no
  • DN.no
  • En blogg på Dn.no
  • Budstikka.no
  • Telegraph.co.uk
  • Et Android forum
  • En sykkelbutikk.

Se den på:

Lioresal