At vi blir sporet nesten overalt hvor vi går på nett, er gammelt nytt. Så gammelt at lovgivning i flere land nå krever at nettsider opplyser om at de bruker ”cookies”. Resultatet er at vi får en halvgjennomsiktig advarsel på mange sider, som vi må klikke bort. Utover det er det de færreste som bryr seg. Vi har blitt vant til å bli sporet.

 

Disse har den nye sporingsteknologien implementert på sine sider

Disse har den nye sporingsteknologien implementert på sine sider

Hva brukes slik sporing og data til? Her er det bare kreativiteten som setter grenser. Mange av selskapene som samler data, selger lister til de som vil betale. Lister av folk i lukrative kategorier som: ”skal gifte seg”, ”skal flytte / kjøpe bolig” og ”barn i skolealder” er populære, noe også: ”liker romantiske bøker” og ”gir til velledighet” er . Andre lister inkluderer: ”mistet barn i ulykke” og ”voldtektsoffer”. Mon tro hvem som kjøper disse.

 

Kanskje er det en god ting at vi er vant til å spores, for det utvikles nye måter å spore på, som er nærmest umulig å blokkere, og som er vanskelig å oppdage. Det nyeste går ut på at alle maskiner har et unikt oppsett, når man ser på maskin- og programvare kombinasjoner; noe som også påvirker hvordan akkurat din maskin reagerer på en gitt nettside, og hvordan den tegner et usynlig bilde. Det tekniske er finurlig og elegant og vel verdt å lese om, for eksempel på: http://www.propublica.org/article/meet-the-online-tracking-device-that-is-virtually-impossible-to-block?utm_campaign=sprout&utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_content=1405948965

 

Selskapet som har utviklet en versjon av denne type sporing heter: ”add this”.. et selskap de færreste har hørt om, selv om deres verktøy blir sett på ca. 3,5 milliarder sider hver dag; og er på over 14 millioner nettsteder. Eller for å si det på en annen måte, det er ytterst sannsynlig at du har besøkt disse sidene og fått din egen skjulte profil.

 

Av de store norske sidene finner vi nettstedene til Elkjøp, Sunnmørsposten, Osloby og KK. Men mer overraskende, også Difi; Direktoratet for forvaltning og IKT. Det er grunn til å tro at de færreste vet at AddThis legger slike script på deres sider, noe som kan virke skummelt.

 

Teknikken med å tegne bilde er under utvikling, og evalueres fortløpende. Selskapet selv sier at de nok kommer til å droppe bruken av den fordi nøyaktigheten er ikke tilstrekkelig god nok. Sett fra tilsvarende teknologier som hadde over 90% treffsikkerhet, sier det litt om hvilken nøyaktighet som forventes, og nøyaktigheten på alternativene.

 

At vi blir sporet, og at sporingen er nøyaktig, er det ingen tvil om. At utviklingen skjer raskt, i det stille og vanskeligere å oppdage og stanse, er det dessverre heller ingen tvil om.