Dette er en fortsettelse på sist post; om hvordan vi blir sporet på nett. Fikk i dag en e-post fra LinkedIn, med forslag til folk jeg kanskje kjenner og kan koble meg til. Av de fem som ble anbefalt kjenner jeg, eller kjenner til alle; den ene er min svigerinne. Glimrende tenkte jeg.

Men hvordan visste de å anbefale min svigerinne? Vi har tilsynelatende ingen felles kontaktpunkter som skole eller jobb. På LinkedIn er hun kun koblet til meg på tredje nivå, som vil si at jeg kjenner noen som kjenner noen som kjenner henne. Med tanke på at de tre jeg kjenner bruker det i rekrutteringssammenheng og derfor har svært mange kontakter, vil det være flere millioner andre som er like sannsynlige. Videre, jeg har ikke vært inne på hennes profil eller omvendt. Hvordan var de så treffsikre?

Av de andre  er det mor til en jeg gikk på videregående med, en kursdeltaker som sendte meg to e-post fra sin Gmail konto i 2008, og to som har arbeidet for meg for henholdsvis 4 og 5 år siden. Så oppsummert, jeg har en direkte kobling med alle fem, men at LinkedIn fant ut av bånd som til tider er svært gamle og tilsynelatende svake, er skremmende.

Sporingsprogrammet viser at LinkedIn har 7 sporinger. Rapporten sier at den sperrer LinkedIn fra å spore meg på 23 andre sider! Videre er det 3 reklamenettverk og 4 selskaper som sporer meg på LinkedIn. Jeg tror dette er del av svaret.

Om du vil prøve selv er det flere programmer som blokkerer. Den jeg bruker heter: Do Not Track Plus, og kan lastes ned fra http://www.donotrackplus.com/
Ser også at nå, et døgn senere, etter en dag med arbeid, har programmet blokkert 1000 sporinger til, jeg er nå på 1845.