Mengden informasjon Facebook har på deg avhenger til en viss grad av hvor aktivt du bruker den. Men for å illustrere, tenker jeg på meg selv i dag.  Facebook vet selvfølgelig hvilke venner jeg har, hyppighet og type kontakt og hvordan jeg har gruppert dem.
Jeg har enda ikke tatt i bruk Places, så den kilden til hvor og når jeg er et sted har den enda ikke. Men når jeg nå sitter på Starbucks som har en kupong om jeg bare sjekker inn, blir jeg fristet. Men det er neppe nødvendig, for jeg postet en statusoppdatering med bilde fra skinnstolen jeg sitter i på cafeen, og siden Facebook har en gigantsik bildedatabase den kan analyserer, vet den nok at jeg er her. Den har vist at den kan gjenkjenne de fleste ansikter, og Google demonstrerer daglig at de, med en vesentlig mindre bildedatabase, kan gjenkjenne landemerker; så kanskje de også vet hvem andre som er her, som jeg ikke en gang kjenner. Det var flere som klikket ”like” på oppdateringen min, så de vet hvilke venner som blir engasjert av Starbucks.
Det er trådløst nett her, så alle nettsidene jeg er på vet hvilken IP adresse jeg på, og derfor også hvor jeg er. Tenker ikke så mye på det mens jeg nå leser diverse nettaviser. Hver gang jeg er på en side med ”Facebook like” får Facebook beskjed om at jeg var der; uavhengig av om jeg klikket eller ikke. Spotify kontoen min var koblet til Facebook; og da visste de hva og når jeg hørte på musikk. Med Skype installert på maskinen, som også er koblet til Facebook, vet den hvem jeg ringer og prater med. Med Facebook installert på mobilen min, har den tilgang på: personlig information jeg har registrert på mobilen, GPS lokasjon, lese inn og utgående SMS og MMS, se hvilke kontoer jeg har, se hvem jeg ringer og mottar telefoner fra, samt informasjon om hva slags telefon jeg har.

Hver for seg er dette mindre interessant. Men samlet dannes det en ganske nøyaktig profil av hvem jeg er og min rolle blant venner. De vet hvem som leste og anbefalte en artikkel først og hvem som inspirerer hvem. Ved å se på andre med tilsvarende interesser som meg, vet de nok hva jeg sannsynligvis vil og ikke vil like.

Dette ser jeg daglig også: jeg får så mange statusoppdateringer hver dag at jeg ikke kan lese alt. Dette vet Facebook, så de filtrere ut det de tror jeg er minst interessert i, på bakgrunn av profilen min. Dessverre funker dette ikke alltid like bra, da en viktig, men sjelden oppdatering fra en kamerat jeg ikke har så mye å gjøre med til vanlig, gikk meg hus forbi.

Det samme gjelder nyheter, jeg vil egentlig ha en stor bredde, men siden det er noe jeg er mer interessert i enn annen, får jeg flere sånne levert i strømmen min, Facebook vil jo at jeg skal syns mest mulig er mest mulig relevant.

Jeg er ikke en som bruker du Facebook for å logge på andre sider, men gjør du det, har de selvfølgelig også innsyn. Jeg så en dating side hvor dette var mulig; og hvor folk som var i samme nettverk som deg og som var på siden, også fikk vite det. Kanskje dere ville være en god match?

Om du tror du er trygg bare du logger ut, eller ikke er medlem enda, må du nok revurdere det synet. Den logger alle som er på en side med Facebook knappen, uavhengig av om man er pålogget eller ikke, i håp og påvente av at du registrerer deg.
Har du blitt invitert til Facebook av noen, beholdes e-post adressen din, igjen i tilfelle du skulle registrere deg.

Facebook er en gratis tjeneste. Med det mener jeg at man ikke betaler direkte til Facebook. Men som selskap tjener de gode penger på å selge data og informasjon til andre. Det er noe de har i bøtter og spann av.