At Facebook lar annonsører bruke data om brukerne til å tilpasse reklamer er godt kjent. Men i dag syns jeg at det gikk litt for langt. Jeg så en reklame for Groupon på profilen min, med tilbudet: “Sykler opptil -70%. Terrengsykler, landeveisykler og utstyr med kraftig nedsatte priser. Opplev inntil 70% Groupon-Rabatt idag!”
I utgangspunktet var jeg positiv, dette var en godt rettet reklame, jeg er med i en Facebook gruppe om terrengsykling og driver mye med det. Endelig en relevant reklame. Flott.

Jeg klikker på den, og blir bedt om å registrere min e-post før jeg kan få tilbudet. Med bilde av noen sykler blir jeg ivrig og legger inn en adresse og klikker videre.

Og der får jeg dagens deal: Tilbud på 1,5 timer med laserspill eller innendørs paintball.

Jupp: Jeg følte meg lurt.

Siden dette er et grelt eksempel på bruk av informasjon Facebook gjør tilgjengelig for annonsører, blir jeg særlig bevisst på prosessen: De har analysert grupper jeg er med i, bilder m.m.m. og skreddersydd en reklame som vil appellere til meg. Dette brukes så for å få e-post adressen min.

Det andre som vises er at godt datagrunnlag og aktiv bruk av tilgjengelige midler på ingen måte er tilstrekkelig for å gjøre suksess: Jeg er nå mer negativ til Groupon enn jeg var før jeg klikket. Annonsører må fortsatt kunne håndtere verktøyene godt. Tilgjengeligheten av så detaljert data på individnivået fortsatt temmelig nytt, så vi vil nok fortsatt se mange inkompetente cowboyer prøve seg. Men ettersom segmentet modnes og flinke markedsførere får øynene opp for potensialet og finner gode måter å bruke det, vil vi nok se økende bruk.

Kanskje vi slutter å se det: Det er unektelig appellerende å få lite reklame, og at den man får gir gode og relevante tilbud. I sånne tilfeller vil nok jeg tenke mer på tilbudet og mindre på hvorfor akkurat jeg fikk den.

For å si det på en annen måte: det er økende bruk av individdata, uten at man ser at, hvem, eller mengden og dybde på data som er brukt.